BİREYSEL EMEKLİLİK
Bireysel Emeklilik Sistemi, mevcut sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı nitelikte ve bireylere emeklilik döneminde ilave bir gelir sağlayarak refah düzeylerinin yükseltilmesine yardımcı olmak amacıyla kurulmuş bir sistemdir. Bireysel Emeklilik Sistemi; Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Emeklilik Gözetim Merkezi, Takasbank ve Bağımsız denetim şirketleri gibi kurum ve kuruluşların denetim, gözetim ve kontrolü altında olan, katılımın gönüllülük esasına dayandığı bir sistemdir.İsteğe bağlı olarak belirli bir katkı payının ödenmesi suretiyle emeklilik sözleşmesi yapılarak sisteme dahil olunmaktadır. En az 10 yıl boyunca sistemde kalmak şartıyla 56 yaşını doldurulduğunda emeklilik hakkı kazanılmaktadır.
Aktif çalışma döneminizdeki gelirinizin bir kısmını adınıza açılan bireysel emeklilik hesabına yatırıyorsunuz. Yatırdığınız bu katkı payları emeklilik yatırım fonlarında değerlenerek size emeklilik döneminizde gelir elde etme imkanı sağlıyor. Yani emeklilik döneminizde birikimlerinizi kısmi olarak, emekli maaşı olarak veya toplu ödeme şeklinde almanıza olanak sağlıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi gönüllü katılım esasına dayanmaktadır.Bireysel Emeklilik Sistemi 18 yaşını doldurmuş fiil ehliyetine sahip herkesin katılımına olanak sağlayan gönüllü katılım esaslı bir yatırım sistemidir.
Bireysel Emekliliğin teşvik edilmesine yönelik olarak 01.01.2013 tarihinden itibaren devletin, tüm bireysel emeklilik katılımcılarının ilgili hesaplarına aylık olarak belirli bir oranda yapacağı destek ödemesidir. Bu oran, katılımcıların aylık ödediği katkı payı tutarının %25’i kadar olacaktır. Örnek : 100 TL katkı payı yatıran katılımcı için devlet,katılımcının hesabına 25 TL katkı payı yatıracaktır. Devletin katılımcılar adına yatıracağı katkı payı miktarı, yıllık brüt asgari ücretin %25’ini geçemeyecektir. Örnek : 2013 yılı asgari brüt ücret baz alındığında (yıllık toplam 12.001,2 TL) devlet, katılımcının hesabına bir yılda en fazla 3.000,15 TL ödeyecektir. Devlet Katkısı’na kademeli olarak hak kazanılacaktır. Katılımcılardan; En az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin %15’ineEn az 6 yıl kalanlar %35’ine, En az 10 yıl kalanlar %60’ına, 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar Devlet Katkısı’nın %100’üne hak kazanacaktır.